Třídní schůzky s ochutnávkou
Rodiče, kteří koncem dubna dorazili na třídní schůzky na základní škole ve Spálově, čekalo překvapení. Naštěstí žádné nemilé (například v podobě zjištění, že jejich ratolest propadá z několika předmětů), ale naopak šlo o záležitost velmi příjemnou. Paní kuchařky ze spálovské jídelny připravily pro rodiče ochutnávku zdravých a nových pokrmů, které jindy v jídelně dostávají děti.
„Chtěly jsme rodičům přiblížit, jak se v dnešní době vaří, jaké trendy ,frčí᾽ a z jakých surovin vlastně vaříme,“ říká vedoucí školní jídelny Ilona Zálešáková, „mnozí z rodičů zjistili, že od dob, kdy sami opustili školní lavice, se hodně změnilo.“
Rodiče měli na výběr z následujícího menu:
Polévka:
Mrkvový krém s koriandrem
Starotáborská – mix luštěnin
Hlavní chod:
Kuskus s kuřecím masem a zeleninou
Špecle se sójovým masem a kyselým zelím
Celerový karbanátek s kuřecím masem
Salápoj:át:
Coleslaw s celozrnným pečivem
Moučník:
Krupicové flameri s karamelovým toppingem a ořechy
Mrkvový koláč s jablky
Nápoj:
Čaj brusinka
Ovocný nápoj
Káva
A ochutnávkou akce zdaleka nekončila. Rodiče mohli zhlédnout prezentace dodavatelů jednotlivých kuchyňských surovin i ukázky potravin, k vidění byly certifikáty, které paní kuchařky v poslední doby obdržely, mnohé zaujala názorná ukázka spotřeby soli za kalendářní rok. A nechyběla ani zásoba praktických receptů. Rodiče měli také možnost ochutnat mírně slazený čaj, kdy doporučená dávka cukru je 20 g / 1 l, přičemž postupně budou strávníci spálovské jídelny přecházet na nápoje zcela neslazené.
Na setkání ve vyzdobené jídelně panovala příjemná atmosféra: rodiče se na chvíli vžili do role svých potomků a vyzkoušeli si, jak to při vydávání jídla chodí. Pro mnohé to byla chvilka odpočinku, kdy se za celý den poprvé zastavili. A že se v jídelně dobře cítili a chutnalo jim, dosvědčuje i to, že si rádi poseděli a dali si k moučníku kávičku.
Paní kuchařky velmi potěšil zájem rodičů o stravování jejich dětí. Zaznělo mnoho kladných ohlasů na změny, které se v jídelně postupně realizují, a mnoho chvály na nasazení a zápal všech kuchařek.
Veškeré přípravy probíhaly za běžného provozu, což bylo pro paní kuchařky o to náročnější. „Je to pro nás velká motivace a povzbuzení v naší často nelehké práci. Určitě nějakou podobnou ochutnávku opět uskutečníme,“ shrnuje Ilona Zálešáková. Poděkovat za podporu a finanční zajištění celé akce je třeba také vedení školy.