Tradice masopustu
K masopustu, který začíná svátkem Tří králů a trvá do popeleční středy, se právě neodmyslitelně váže tzv. hodování. Lidé nejen hodovali, ale i tancovali, zpívali, převlékali se do masek a chodili v průvodu. K masopustu patří typické masopustní pokrmy, jako zabíjačkové, ze sladkých to jsou koblihy nebo koláče. Na masopust nastal čas, aby prasátka, která lidé chovali a s láskou se o ně starali, člověku byla k užitku. Vím, teď všichni milovníci zvířat a alternativní stravy mohou namítat, že děti seznamovat s tím, že prasátko musí umřít, aby se člověk najedl, není úplně vhodné ( znám to od své dcery, která jde zrovna cestou alternativy), ale my žijeme na vesnici a zabíjačka je součástí života na vsi. Záleží, jak to dětem podáte. My jsme si ukázali, jaký je život prasátka v chlívku, jak se o něj staráme (chůva Zdenička nás pozvala na návštěvu na jejich dvorek), a pak jsme si zašli do domácího řeznictví U Landsmanů, kde nám ukázali výrobky z prasátka. Dostali jsme i výslužku, kterou jsme pak ochutnávali - trochu z jelítka, trochu z jitrničky, trochu z tlačenky i škvarkové pomazánky. Děti k tomu zakusovaly brambory uvařené na loupačku, které si vařily v "babiččině kuchyňce" a samy oloupaly. A protože se jednalo o výrobky kvalitní, z farmářských chovů a brambory z pole od farmáře u nás v obci, i to je kvalitní jídlo. Sice více mastnější, ale o masopustu, který je jednou za rok, si to právě můžeme dovolit☺.