Tajnosti malého kuchaře
Co jsme si navařili, to jsme si s chutí snědli.
Déšť nás neodradil od pečení hadů na klacku ani špízů v alobalu. Školková zahrada nás pohostila jablíčky, ze kterých jsme si upekli jablečné lívance, přidali je do kaše a nebo pojídali jen tak kdykoliv si zachtěli. Z prvních dýní ze zahrádky jsme uvařili polévku Hokkaido a společně s mrkví udělali karbenátky. Z okolních luk děti nasbíraly známé bylinky na čaj i k pomazánce. Nechyběla ani červená řepa v boršči s tempehem. Volné chvíle jsme prožili tvořením mandal ze semínek a koření, malováním vařeček, učením nové říkanky před jídlem, čtením a povídáním o lidech z pravěku a jejich těžkostech při hledání obživy. Nakonec, při bubnování deště, jsme zkusili poslepu uhádnout dle chuti a vůně suroviny, které používáme v kuchyni.
Jídelníček
- Hrstková polévka
- Zeleninové špízy pečené v popelu (v alobalu)
- Hadi na klacku z kynutého těsta
- Jablko
- Hokkaido polévka s krutony
- Jablečné lívance se sušenými trnkami
- Meloun
- Boršč s červenou řepou a tempehem
- Dýňové karbenátky s bramborem
- Chléb s vajíčkovou pomazánkou a pažitkou
- Švestky