Světový den potravin v naši školce
Světový den potravin
Světový den potravin vyhlásila Organizace pro výživu a zemědělství OSN a vychází na neděli 16. října. Akce v ČR se konají v rámci kampaně Pěstuj planetu, kterou koordinuje Ekumenická akademie. Partnery jsou iniciativa Skutečně zdravá škola a Informační centrum OSN.
Cílem Světového dne potravin je upozornit na nerovnoměrnou distribuci potravin, která je v posledních letech ještě více prohlubována klimatickou změnou. Lidé v rozvojových zemích mají potravin nedostatek, zatímco bohaté země potravinami plýtvají.
Na tuto situaci reaguje kampaň Pěstuj planetu a do oslav Světového dne potravin se zapojilo 27 mateřských, středních a základních škol po celé České republice. Od 10. do 16. října 2016 na školách v devíti regionech probíhaly akce zaměřené na udržitelnou spotřebu potravin: lokální a sezónní produkci, podporu malých farmářů nebo snížení plýtvání.
Kampaň Pěstuj planetu ukazuje pět jednoduchých kroků, jak jíst zdravě a udržitelně. Jejím mottem je: „Co je dobré pro planetu, je dobré i pro nás a naše zdraví.“
Naše mateřská škola Divišov, která je zapojena do programu Skutečně zdravá škola se také připojila k oslavám světového dne potravin. Během celého týdne se děti seznamovaly s pěti jednoduchými kroky „Pěstuj planetu“. Nejvíce děti pracovaly s kroky „neplýtváme“, „ jíme sezonní potraviny“ a „málo masa“. A jak to tedy u nás tento týden vypadalo?
Ve středu 12.10.2016 se celá školka vrhla do moštování. Děti donesly jablíčka, která doma společně s rodiči či prarodiči pěstují. Již od ranních hodin to ve školce bzučelo jako v úle. Děti jablíčka porovnávaly a třídily. Vybíraly jablíčka určené k moštování, zároveň rozhodovaly, která nechají na další jablíčkové aktivity. A pak to vypuklo. Děti s dopomocí drtily jablíčka na jablečnou „kaši“, kterou poté společnými silami lisovaly. Během moštování děti švitořily, zpívaly a hlavně s nadšením sledovaly, jak jim jde práce od ruky. Světe div se, i když jsme využívali jen vlastní sílu, podařilo se nám vyrobit 50 litrů lahodného, sladkého jablečného moštu (a to bez doslazování!). Jedním z kroků je neplýtvat, a toho jsme se drželi i my. Vylisovaná jablečná směs nepřišla nazmar, ale pochutnala si na ni prasátka. A my, vlastně i rodiče, jsme si až do pátku pochutnávali na našem jablečném moštu.
A co zbylá jablíčka, jak jsme je využili? Je to jednoduché, hned v pátek 14.10. jsme se všichni vrhli do přípravy jablíčkové hostiny pro naše kamarády z ostatních tříd a samozřejmě jsme nezapomněli ani na rodiče. Koťátka připravila jablečné špízy, Žabičky zase jablíčka v županu, Berušky se vrhly na přípravu jablečných muffinů. A co Motýlci a Myšky? U těch to vonělo po skořici, Motýlci připravovali jablíčkovou buchtu a nejstarší Myšky se pustily do štrůdlu. Všechny recepty jsme čerpali z Jablíčkové kuchařky, kterou se nám v loňském školním roce podařilo společně s rodiči „vydat“. Na každé třídě se krájelo, loupalo, strouhalo a míchalo a tak se naši školkou za chvilku nesla sladká chuť jablíček a skořice. Odměnou za práci nám bylo ochutnávání a hlavně radost z povedené práce. Věřte, že nic nezbylo.
Velké poděkování patří našim paním kuchařkám, které nám naše dobroty upekly a ještě nám k obědu připravily výborný těstovinový salát se zeleninou. Takže vlastně jsme nezapomněli ani na krok „jíme méně masa.“ A snad se nám i malými krůčky podařilo podpořit naši planetu.
Děti a celý kolektiv MŠ Divišov