svátek Sv.Martina
Svátek vnitřních světel, svátek Svatého Martina
Na Sv. Martina začíná den chystáním něco dobrého na zub. Děti přichází ráno do školky a připravují s p. učitelkou těsto. Když těsto vykyne, válíme kolo a dělíme ho na osminy. Do každé osminky vložíme jablko a zabalíme. Tvoříme Martinské rohlíčky. Je v tom symbol rozdělení. Sv. Martin se s žebrákem rozdělil o svůj teplý plášť. Pečeme v troubě a když rohlíčky vychladnou, jemně je poprášíme cukrem. Slavnostní pečivo je připraveno na večerní slavnost. Ta začíná v 17 hod., kdy děti s rodiči a s lucerničkami putují tmou světelnou cestou a hledají Sv. M.artina. Zapalujeme oheň, zpíváme a Sv. Martin se s námi dělí o dobroty, jež tajně napekly naše maminky. Jsou to medové perníčky v podobě koníků či podkoviček. Jsou tak dobré, že v dětských dlaních dlouho nevydrží a mizí velmi rychle. Zářící oči dětí vypovídají o tom, že se tento sváteční den opravdu vydařil.