Stylová snídaně pana Toulce na Toulcově dvoře
V rámci EVP programu od organizace Botič v Toulcově dvoře se děti vrátily v čase a připravily si snídani pana Toulce, který byl posledním zemědělsky hospodařícím nájemcem Toulcova dvora, jež nese jeho jméno.
A co tenkrát takový hospodář snídal? Nekynutý chléb a čerstvý tvaroh.
Děti si nejprve z obilí vymlátily zrno, které následně namlely. Přes síta opakovaně prosely mouku, a co v nich uvízlo, byly otruby. Do mouky pak přidaly vodu a sůl a každý si vytvořil svou chlebovou placku. Mezitím, co se placky pekly, udělaly si k nim tvaroh – slaný a sladký. Nejdříve se pomalu zahřálo čerstvé mléko a vzniklá hmota se pak procedila přes plátýnko a vymačkala se syrovátka. Potom už stačilo do jedné části tvarohu přidat sůl a do druhé cukr. Snídaně tak byla hotová a mohlo se ochutnávat.