Špalda z Vysočiny
V současnosti je špalda považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Vzhledem ke své minimální reakci na hnojení umělými hnojivy, značné odolnosti proti škůdcům, chorobám a nepřízni počasí je vhodnou a často využívanou plodinou v ekologickém (organickém) zemědělství.
V naší obci se nachází firma, která se zabývá výrobou bezlepkových potravin. Zároveň zpracovává špaldu, kterou pěstuje na polích v okolí obce.
Nákupem této mouky:
Chráníme životní prostředí.
Doprava potravin na dlouhou vzdálenost zatěžuje životní prostředí. Čím kratší cesta, tím méně výfukových exhalátu.
Víme lépe, co jíme.
O producentech potravin z vašeho okolí máme většinou mnohem víc informací, než o anonymních výrobcích zdaleka.
Děti si velice rychle zvykly na různé špaldové buchty, koláče i knedlíky. Většinou je celozrnná špaldová mouka v koláčích doplněna ovocnou nebo zeleninovou složkou.
Rádi se podělíme o recepty:
Špaldový koláč s jablky
2 hrnky celozrnné špaldové mouky
½ hrnku třtinového cukru
6 lžic oleje
250 ml mléka
2 vejce
3 jablka nastrouhané nahrubo
1 mrkev nastrouhaná najemno
bio prášek do pečiva
mletá skořice
Špaldový koláč s drobenkou
1 ¾ hrnku celozrnné špaldové mouky
½ hrnku třtinového cukru
bio prášek do pečiva
1 hrnek mléka
2 vejce
¼ hrnku oleje
Ze surovin připravíme těsto, posypeme nastrouhanými jablky a drobenkou ze špaldové mouky.