Šlehaný tvaroh od farmáře
K odpolední svačině máme ve školce šlehaný tvaroh od Rodinná farma Děčany zdobený mochyní. Víte že: Physalis neboli mochyně peruánská je u nás již poměrně rozšířeným druhem zeleniny, který však připomíná spíše ovoce. Spousta lidí ale stále neví, jak ji správně jíst nebo připravovat, a proto se jí v obchodech vyhýbá. A to je škoda – mochyně je totiž nabitá vitamíny a má lahodnou chuť, kterou si zamilujete. Mochyně se svou šťavnatou, sladkokyselou chutí a vůní nejčastěji přirovnává k jahodám nebo ananasu, někdy také k cherry rajčatům, mangu či hroznům. Zkrátka celý ovocný koktejl v jednom plodu. Physalis obsahuje plno vitamínu C (až 30 g ve 100 g této zeleniny), dále vitamínu A, B, draslíku, fosforu, vápníku i rutinu, který podporuje zdraví cév a žil. Má silné antioxidační účinky, zpomaluje procesy stárnutí, chrání buňky a napomáhá jejich regeneraci. Pravidelnou konzumací mochyně posílíte nejen svou imunitu, ale také odolnost proti stresu.