Šlapeme zelí
Podzim nám nabízí spousty zdravého ovoce a také zeleniny. V zeleninovém týdnu jsme si společně s dětmi nejen o zelenině povídali a ochutnávali, ale také jsme si ukázali, jak se zelenina zpracovává a nakládá pro zimní období.
Zelí je zelenina plná vitamínů, která se dá zpracovat a využít v kuchyni po celý rok různými způsoby. My jsme si vyzkoušeli, jak se dá zelí nakládat a způsobem kvašení vytvořit kysané zelí.
Paní kuchařka nám objednala z farmy už nakrouhané zelí. My jsme ho společně promíchali, přidali sůl, kmín a pak jsme ho tzv. „ šlapali“. Na nohy jsme navlékli igelitové sáčky a takto sešlapané zelí jsme pak plnili do přinesených sklenic. Výsledky své práce si děti vzaly domů, kde budou pozorovat proces kvašení. Na zelí si určitě pochutná celá rodina.