Skutečně zdravý stacionář
Rehabilitační stacionář je organizační složkou statutárního města Zlína. Ve stacionáři najdete děti se zdravotním postižením do šestnácti let, o které se stará personál „tet“. Dětem je poskytována všestranná péče zdravotní a ošetřovatelská, výchovně-vzdělávací, speciálně-pedagogická, terapeutická a rehabilitační. Rodičům a zákonným zástupcům pak podpora poradenská v oblasti mentálního a tělesného vývoje dítěte.
Budova stacionáře má svou hodnotu již v člověku, který ji stavěl pro svou rodinu a který ji poté daroval městu. Tímto člověkem byl známý cestovatel pan Jiří Hanzelka. V darovací smlouvě přímo uvedl, že budova má sloužit dětem. A tak tedy slouží dětem s různým druhem a stupněm postižení či znevýhodnění.
Vilku obklopuje krásná zahrada s ovocnými stromy. Snažíme se o ni pečovat a zvelebovat ji pro naše potřeby. Až se ukončí všechny projekty, výstavby a výsadby, budete v ní moci bloudit a přímo ze skluzavek ochutnávat plody malin a rybízu. Pokud si s sebou vezmete hodně velkého člověka, pomůže vám utrhnout jablíčko, třešeň či švestku. Profesionální kuchaři si už teď mohou do svých receptů utrhnout lístky pampelišky, kopřivy a popence. Z truhlíků voní pažitka, meduňka, máta a další bylinky. Každoročně zdobí zahradu dýně a cukety.
Aby se všem plodům dařilo, založili jsme si před lety vlastní kompost. Učíme se tak třídit nejen papír, plast a sklo, ale také zbytky z kuchyně. Možná by stálo za to mít své slepičky či prasátko. Žilo by se jim u nás určitě dobře.
Co si vypěstujeme, to si i zpracujeme. Nejen paní kuchařky, ale také tety a děti jsou zapojeny do výroby sirupů, zavařenin, kompotů, křížal, pečených a sušených čajů. Pečeme medové perníčky a těšíme se, až ochutnáme náš první domácí chléb.
Paní vedoucí stacionáře se snaží dbát o zdravou a vyváženou stravu. Samozřejmostí jsou snídaňové kaše a na svačiny zdravé pomazánky s naklíčeným mungem, řeřichou apod. Na oběd nedostáváme jen maso, ale také čistě zeleninové polévky a bezmasá hlavní jídla.
Pokud se zeptáte našich kuchařek na jídlo, které s oblibou vaří a servírují, řeknou, že pečený bůček, knedlík a zelí. Ale pak začnou citovat recepty na bulgur s hlívou ústřičnou, kterou nejdříve orestují na cibulce. Jednoduše a chutně se dá upravit také kuskus se zeleninou dle ročního období. Rychlá a zdravá je pomazánka z avokáda či cizrny. Kuchařky to s námi nemají jednoduché, jelikož musí zvládnout uvařit i jídla pro děti s dietním omezením. Některým dětem také dělá problém přijmout jídlo v běžné úpravě. Zapojit se tak musí třeba mixér či kráječ.
Oblíbeným jídlem dětí jsou červené omáčky. Na vločkové, pohankové či jáhlové kaše si některé zvykaly dlouho. Ale trpělivost růže přináší, a připravovat různé kombinace se vyplácí. Takže i ti největší mrzouti dnes zvládnou vločkovou kaši třeba s ostružinami. Vždyť ostružiny nám rostou kousek od stacionáře! Tak proč si je na vycházkách neotrhat? Čerstvé i rozmražené, pořád jsou moc dobré.
I když nám některá z „omezení“ neumožní plně si vše obstarat, zařídit, zasadit a uvařit, máme z našeho zdravého stacíkového žití radost. Do našeho snažení zapojujeme také rodiče. Ti přece mají šikovné ruce a v knížkách plno dobrých receptů. Za každý oblíbený recept jsme rádi.
Rehabilitační stacionář, Žlebová 1590, Zlín