Sklizeň kedluben
Sklizeň kedluben
Ten kedluben, nebo také ta kedlubna, obojí je správně. My v MŠ Brožíkova, jsme při společné akci začátkem května, založili malý zeleninový vyvýšený záhon. Mimo jiné druhy zeleniny jsme dali prostor i oněm kedlubnám J Byla to sadba od jedné z našich maminek, patřící do akční skupiny SZŠ.
Záhonek naši malí zahradníci pravidelně zalévali, pleli a dokonce i sbírali slizké slimáky. Po necelých dvou měsících jim byly odměnou krásné „kedlubničky“. Sklizeň děti odnesly paním kuchařkám a poprosily je, aby nám kedlubny oloupaly a nakrájely ke svačině do všech sedmi tříd. Plátky kedluben byly křehké a chutnaly výborně. Jen jich bylo pro všechny akorát tak na ochutnání. Příště jich zasadíme více. Zjistili jsme totiž, že na našem záhonku se kedlubnám daří lépe než mrkvi, tak proč jim nedat místo.
Věděli jste, že kedlubna má v sobě řadu vitamínů? Především vitamíny skupiny B, provitamín A a vitamíny K, E, a C. Kromě vitamínů je kedlubna nesmírně bohatá na minerální látky (draslík, vápník, železo, zinek, fosfor, hořčík, sodík, chlór, měď, jód, mangan selen i sloučeniny síry).
Tak hurá do obchodu nebo na záhonek pro kedlubny a dobrou chuť J