SEZÓNNÍ PEČENÍ V NAŠÍ ŠKOLCE
Podzimní čas se nám krátí a my s klidnou duší můžeme říct, že jsme využily sezónních surovin, jak jen jsme mohli. Naše skvělá jídelna využívala spoustu čerstvých surovin podzimu, ať už na pomazánky, polévky, hlavní jídla nebo jako nabídku spousty druhů ovoce a zeleniny, které jsou dětem k dispozici po celý den.
Sezónních surovin nevyužila ale jenom jídelna. Třída Sluníčko si s paní učitelkou každý pátek upekla nějakou dobrotu. Nejoblíbenějšími surovinami byli brambory, jablka nebo bylinky z jejich vlastní zahrádky.
Z brambor si upekli bylinkové bramboráky, které nepotěšili jenom děti, ale i rodiče. Každý přiložil ruku k dílu. Někdo míchal těsto, někdo sypal suroviny, někdo krájel bylinky a každý si pak z těsta tvořil svou placku.
Z jablek si upekli malinké jablečné záviny z vlastnoručně zadělaného těsta, s kterým taktéž pomohly děti. Každé dítě si mohlo domů odnést svůj vlastní výrobek, na kterém si později doma pochutnávala celá rodina.
Na svatého Martina nesměly chybět chlebové bochánky ve tvaru podkovy. Na těsto se použila špaldová mouka a pro ozdobení použili například slunečnicová nebo lněná semínka.
Zapojení dětí do takovýchto činností je krásným zážitkem a jsme moc rádi, že v dětech můžeme budit kladný vztah a úctu k surovinám.