School Food 4 Change
Naše škola byly oslovena, aby se účastnila senzorického testu, který provádí Univerzita gastronomických věd v Pollenzu v Itálii, a to v rámci projektu School Food 4 Change. Nejprve jsme požádali rodiče o informovaný souhlas k tomuto experimentu a poté naše školní jídelna připravila ochutnávku předepsaného pokrmu. Šlo o recept, který byl upraven podle kulinářských zásad navržených v experimentu projektu SF4C. V úterý 10. prosince pak žáci ochutnali vegetariánský burger se šťouchanými bramborami, kešu dipem a dezertem v podobě jáhlové kuličky a následně své dojmy o tomto pokrmu zaznamenávali do připravených dotazníků. Tento experiment si klade za cíl sesbírat data o vlivu školních jídelníčků na vnímání spotřebitelů, představit pokrmy s nižším obsahem soli a bez vysoce zpracovaných surovin. Výsledky by měly odhalit nejen, jak dětem pokrm chutná, ale také charakterizovat stravovací návyky a sociokulturní faktory, které ovlivňují zkušenosti dětí s konzumací pokrmů. Na výsledky jsme velmi zvědaví.