Rebarborová buchta na svačinku

15. 6. 2018

CITRUSOVÝ PEKTIN

Balení 100 g postačí na 10 kg ovoce. Vyrábí se v ČR! K dostání na https://www.pytlici.cz/produkty/products/96-citrusovy-pektin

Čistě přírodní pektin z citrusových plodů je skvělé zahušťovalo. Marmelády, želé, sirupy, džemíky ba i domácí „medvídci" se s ním obejdou zcela bez škodlivin. Stačí jen konzervant – cukr a želírovací látka – pektin. A pozor: při použití citrusového pektinu lze snížit poměr cukru k ovoci na 1:2 až 1:3. Pokud tvoříte dobroty z ovoce, které samo nějaký pektin obsahuje, poměr je ještě vyšší. Na rozdíl od mnohdy pochybných „rychlozavařovacích balíčků se spoustou podřadného cukru" je tento pektin také „GMO free", nepochází tedy z geneticky modifikovaného ovoce.

Citrusový pektin se docela paradoxně vyrábí v České republice. I když tady žádné citrusy přirozeně nerostou... Továrna byla původně v letech 1982 – 1984 postavena k uspokojení poptávky po jablečném pektinu na československém trhu. V roce 1999 byla technologie změněna z výroby jablečného na pektin citrusový. Výrobna se nachází ve Smiřicích a je jedním ze dvou závodů dánského koncernu Danisco na výrobu citrusového pektinu ze sušených citrusových výlisků, další závod se nachází v Tecoman ve státě Mexiko. Z naší české produkce jde asi 97 procent pektinu na export. Všemožné marmelády, které vyhrávají mezinárodní soutěže, jsou často zahuštěny citrusovým pektinem. Nemění totiž chuť použitého ovoce a přitom utváří skvělou konzistenci.

Návod k použití: Důležité je, aby jste pektin před nasypáním do horkého ovoce nejprve důkladně smíchali s cukrem. Okamžitě po vsypání do hrnce totiž začne tvořit želé a není dobré, aby „se vytvořily hrudky", takže smíchat s cukrem, vsypat a míchat. Stačí chvilku povařit a výsledek můžete vlévat do čistých sklenic a zavíčkovat. Zkušenost je taková, že byť citrusový pektin není brán jako konzervant, marmelády s ním vyrobené se nekazí – nebo snad jen minimálně.

Tedy, kdo nechce používat různé pekto a jiné gely ..neboť k nim je třeba dávat raději více cukru než ovoce... nebo kdo nechce kupovat Gelfix, protože si nepřeje v domácí marmeládě protivný konzervant kyselinu sorbovou, jejíž závadnost úspěšně prokázalo šetření SZPI, jak píše Ing. Petr Cuhra, vedoucí Odboru zkušební laboratoře SZPI v Praze.... je tu konečně přírodní pektin. Jistěže si ho můžeme vyrobit sami – dlouho vyvařovat například jablečné slupky nebo nejlépe ještě nedozrálý angrešt --- ale po pravdě – to je zdlouhavé a cena za citrusový pektin je jistě nižší než hodiny okrajování zelených jablek. Pektin obsažený v citrusových plodech je lineární polysacharid kyseliny galakturonové (či spíše její vápenato–hořečnaté soli), jenž se podílí na stavbě některých rostlinných pletiv.

Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1Rebarborová buchta na svačinku 1
Zpět na výpis