PROFESIONÁLNÍ KUCHAŘI VAŘILI V NAŠÍ MŠ
V naší mateřské škole se dne 13.6.2023 konala akce pořádaná ve spolupráci s Kulinářským uměním, kterou nás provedli šéfkuchaři Jiří Roith, Jan Smetana a Petr Janů.
Na tento den bylo na jídelníčku uvedeno:
chléb žitný, pomazánka z tofu, rajče, bílá káva, čaj (1b,7)
polévka krém z pečeného celeru s krutony (1a,7,9)
kuře na paprice, tarhoňa, ovocný čaj (1a,7)
chléb pšenično-žitný Hradišťan, cizrnová pomazánka, ředkvičky, ovocný čaj (1a,1b,7)
Kuchařky připravovaly dopolední přesnídávku a odpolední svačinku.
Polévku a hlavní chod vařili výše jmenovaní kuchaři. Naše kuchařky jim byly k ruce s pomocnými pracemi jako např. s očišťováním zeleniny. Po uvaření následovalo i změření soli Salimetrem, který má naše kuchyně k dispozici.
Kuchařky po celý den sledovaly technické postupy profesionálních kuchařů a jejich přítomnost využily i tím, že se hodně dotazovaly, např. jaké používají koření, jak připravit dobrou masovou haši, využití konzervovaných sous – vide luštětin, jak změní osmažená cibulka pomazánky. Naučily se postup konfitování česneku, který používají kuchaři v luxusních restauracích, kam lze všude použít (omáčky, maso, pomazánky) a jak ho uchovat pro další použití.
Kuchaři se těšili na výdej obědů na třídách a hlavně reakce dětí, zda jim bude chutnat.
Odpoledne se konalo gastronomické vzdělávání pro zájemce (kuchaře, kuchařky, vedoucí šj) ze základních a mateřských škol. Profesionální kuchaři nejdříve představili dopolední vaření, které se v naší MŠ uskutečnilo. Dále pohovořili o programu Kulinářské umění, ve kterém jste také přihlášeni.
Poté následovala očekávaná část a to praktická ukázka jídel s ochutnávkou. Bohužel krém z pečeného celeru, který se vařil v naší MŠ k ochutnávce nebyl, protože ho strávníci všechen s chutí snědli. Byly nabízeny, ale další polévky k ochutnání včetně vysvětlení pracovního postupu: polévka z mraženého hrášku, polévka špenátová, polévka dýňová a polévka z rajčat a paprik.
K ochutnání byla i omáčka, která se podávala v MŠ v poledním menu (na paprice), dále kuskus se zeleninou, květákové pyré, celerové pyré, špagety s hovězím masem, špagety s krůtím masem a vegetariánské špagety (s černou čočkou).
Požadavek naší MŠ na profesionální kuchaře byl, zda by nám nepomohly vymyslet lákavé svačinky pro děti. Přece jen pomazánky na x způsobů pro děti až na pár výjimek oblíbené úplně nejsou. A co nám tedy předvedli a nabídli zamyšlení, zda by se to u nás nesetkalo s kladným přijetím. Jednalo se o nachos kukuřičné lupínky podávané s pomazánkou a šlo by doplnit na proužky nakrájenou zeleninou, celozrnné tyčinky a též jako u nachos podávat s pomazánkou a zeleninou. Kuchaři nám ukázali jak připravit správnou italskou frittatu, která jde připravit na mnoho způsobů. A nakonec nás čekala ochutnávka dýňovo – cizrnových lívanců, které se podávaly jen posypané moučkovým cukrem a nebo se sladkým tvarohem a borůvkami. Po lívancích se tedy hned zaprášilo a všichni netrpělivě čekáme na vydání receptu a postupu v Kulinářském umění.
Odpoledne krátce pohovořila paní Renata Lukášová, která má na starosti péči o zákazníky Kulinářského umění a Mgr. Alexandra Košťálová ze Státního zdravotního ústavu, která je též zapojena v projektu Máme to na talíři a není nám to jedno.
Děkujeme za uskutečnění této mimořádné akce naší paní ředitelce Mgr. Marcele Nováčkové, Daně Šťáskové referentce z oddělení školství Magistrátu města Pardubic, Ivaně Liedermanové vedoucí odboru školství, kultury a sportu a Jakubovi Rychetskému náměstku primátora pro oblast školství.
Dne: 14.6.2023
Zpracovala: Bc. Marcela Šancová