Příprava levandulové šťávy
V naší ukázkové přírodní zahradě pěstujeme mnoho bylin, které pak můžeme využít ve vzdělávání dětí prostřednictvím praktických činností. Jednou z oblíbených bylin je levandule, která u nás prospívá a daří se ji hlavně na štěrkovišti. S dětmi levanduli sklízíme stříháním stonků, děti v rámci svých manuálních dovedností, většinu levandule pak sklidí paní učitelky a asistentky. Dáme ji sušit do naší sušárny bylin, kde čeká na další zpracování. Předem usušenou levanduli děti na podzim zdrhaly ze stonků a potom jsme ji zalili svařenou vodou. Děti pozorovaly, jak se voda postupně díky levanduli zbarvuje do růžova. Následně děti nakrájely dva omyté citrony (s dopomocí, využíváme i montessori nože). Levanduli jsme takto nechali louhovat do dalšího dne, kdy jsme vše scedili a přidali cukr (můžete použít i třtinový cukr nebo med), s kterým se šťáva povařila. Nakonec jsme ji nalili do lahviček od kečupu, čímž podporujeme využití sklenic namísto jejich recyklace. Šťávu jsme zakonzervovali kapkou alkoholu, používáme rum☺. Vlastnoručně vyrobené šťávy, ať už z levadule, máty, meduňky či tymiánu, využíváme nejen k prodeji na našem malém farmářském trhu, tak i jako dárek pro děti při narozeninovém rituálu☺. Levandulová šťáva pomáhá při nespavosti i bolestech hlavy. Také ulevuje od stresu.
Jak vyrobit šťávu horkou cestou zde.
Více o levanduli zde