Příprava jarních dobrot s našimi sedmáky
I pod sněhem lze najít "dobroty", které můžeme využít v kuchyni. Na chráněném čistém místě jsme nasbírali ptačinec, mimo jiné velmi oblíbený u zpěvného ptactva. Chuť ptačince připomíná mladou kukuřici a je vhodným doplňkem stravy v případě, že se zelenými bylinami ve stravě začínáte. Je bohatý na stopové prvky, minerály, vitamíny B1, B2 a B3. Tyto relativně vzácné B vitamíny a vysoký obsah železa z něj dělají cennou potravinu.
Z ptačince jsme udělali křupavou pomazánku, z polníčku a ovoce voňavé smoothie, založili jsme 3 sklenice na klíčení - mungo, drobnou zelenou čočku a mix semínek: hořčici, alfa alfa semínka a pískavici. Nakonec jsme naložili velkou sklenici pickles - kvašené zeleniny v klasické a asi nejoblíbenější kombinaci: bílé zelí, mrkev, cibule kmín. Klíčení a pickles si sedmáci vzali s sebou do třídy a během týdne o klíčky budou pečovat, pozorovat, jak v nich bují život a nakonec je mohou i ochutnat. Taktéž pickles bude kvasit pod jejich dohledem.
Olga Chlápková, vedoucí školní jídelny