Praktické vaření
Děkujeme naší MŠ Mašinka, kamarádům z MŠ Dobroměřice, MŠ Veltěže, MŠ Peruc, MŠ speciální, MŠ Hřivice, MŠ Vrbno nad Lesy, ZŠ a MŠ Cítoliby, MŠ Bílina, MŠ Alergo Žatec, MŠ Bukovina, ZŠ Lipenec, ZŠ a MŠ Zeměchy, Soukromé MŠ Mateřinka Louny za účast. Velké poděkování patří kuchařkám naší MŠ Andy, Eli a Baru ♥
Nabídka nových receptů z vaření v MŠ Fügnerova Louny ze dne 27.3.2025
MRKVOVÝ KRÉM
Začít smažit kořenovou zeleninu dříve než cibuli, která se připaluje.
Mrkev, cibule česnek – orestovat a ke konci přidat kari nebo kari pastu – opatrně pálí.
Rozmixovat a přidat červenou čočku a kokosové mléko
POMAZÁNKA Z PEČENÉ MRKVE
Orestovat mrkev do měkka, rozmixovat, přidat tvaroh, dosolit a možno přidat bylinky.
POMAZÁNKA Z TRESKY S BAZALKOU A RAJČATY
Upéct tresku a pokrájet. Přidat pokrájená rajčata z plechovky I s nálevem – nechat odleže a odlít přebytečnou vodu.
Přidat tvaroh a čerstvou bazalku.
HUMUS
Rozmixovat sterilovanou cizirnu, přidat olivový olej, římský kmín, česnek, vinný ocet, sůl
RYBÍ KARBANÁTKY S CIZRNOU
Treska umlít, přidat sterilovanou cizrnu – poměr 1:1 + pečenou zeleninu (mrkev, celer, cuketa), podle uvážení přidat papriky, bylinky.
Připravit placičky, potřít olejem, upéct v troubě.
KARBANÁTEK Z KRŮTÍCH STEHEN
Umlít krůtí stehna, namočené vločky, umlít pečenou zeleninu, přidat cibuli a česnek, sůl a pepř. Péct na 160 stupňů 25 minut
HRÁŠKOVÝ KRÉM
Orestovat cibuli, česnek, nasypat hrášek a lehce orestovat. Nenechat cibuli zezlátnout.
Přidat do základu 1 dcl vína, zalít vodou, lehce povařit – ne dlouho, hrášek by ztmavl.
Přidat uzená lososová bříska a zakysanou smetanu.