Praktické školení v naší školní kuchyni
Relevantním tématem bylo vysvětlení důležitosti zařazování čerstvých a sezónních surovin z regionu, snižování obsahu soli a sladidel, využití tradičních potravin, rozšíření používání celozrnných obilnin, luštěnin, zeleniny a olejnatých semen. Během praktické části jsme shlédly přípravu bezmasých slaných pokrmů, odlehčených sladkých pokrmů, zapékaných pokrmů, salátů, dipu, dresinku. K pokrmům jsme obdržely normy a postupy jejich přípravy.
Všechny přítomné pracovnice získaly „Certifikát“ o absolvování semináře.
Akce byla pořádaná pod záštitou MAS Opavsko.
A co jsme společně připravily? Výbornou kaši z červené čočky s opékaným tempehem, květák vařený s jáhly a osmaženou cibulkou, brambory šťouchané s jáhly a cibulkou, kukuřičnou polentu zapékanou se zeleninou, bulgurovo-zeleninové placičky, jáhelník s jablky a mandlemi, zapečené lesní ovoce s ovesnou drobenkou(tzv.crumble), křupavé mussli do jogurtu, jáhelné koule obalované v kokosu, salát Colleslaw a okurkové tzatziky.
Všechny tyto výrobky jsme potom nabízely k degustaci.
Spolu s pracovnicemi školní kuchyně ZŠ v Neplachovicích, které s námi také vzdělávací seminář absolvovaly, jsme strávily příjemný a praktickými zkušenostmi naplněný den a získaly jsme také Manuál se 115 normovanými recepturami bezmasých pokrmů.
Alena Hložková, vedoucí jídelny