Praktické školení pro pracovníky školní jídelny
V listopadu 2021 proběhlo v MŠ Vratimov praktické školení pro pracovníky školní jídelny pod záštitou Skutečně zdravé školy. Celé akce se zúčastnilo šest kuchařů z našeho zařízení a 4 pracovníci školních jídelen z blízkých mateřských škol. Lektorem byl šéfkuchař Michal Křepelka, který k nám zavítal až z daleké Prahy a s přítomnými pracovníky se podělil o své bohaté pracovní zkušenosti nejen u nás, ale i ze zahraničí. Cílem celé akce bylo naučit se lépe zefektivnit svou práci prostřednictvím využití konvektomatů a tím tak ušetřit cenný čas, kterého je v kuchyni stále nedostatek. To vše v souladu se standardy Skutečně zdravé školy.
Po počátečním přivítání, se začali kuchaři věnovat přípravě pomazánek a salátů. Společně chystali suroviny na pomazánku z pečených paprik, čočkovou pomazánku, čočkový salát s pórkem, jáhlový puding a další. Lektor zúčastněným dával cenné informace a doporučení k procesu vaření, technologickému postupu, ale i ohledně využití jiných – náhradních surovin.
Z hlavních jídel si vyzkoušeli uvařit krutí sekanou s paprikou, burrito s kuřecím masem, cizrnové karbanátky s hovězím či dýňový nákyp. Celé školení trvalo 8 hodin.
Tuto akci hodnotili všichni zúčastnění velmi kladně. Vyzdvihovali zejména její praktickou stránku, kdy se během celé doby mohli dotazovat, sdělovat si vzájemné zkušenosti a zároveň si vše mohli vyzkoušet přímo v praxi. Akce byla velmi zdařilá a mám za to, že by všichni uvítali, kdyby se toto praktické školení pořádalo pravidelně každým rokem. Panu šéfkuchaři Michalu Křepelkovi patří velký dík za čas a energii, který do projektu dal. Rovněž patří poděkování paní Karolině Kallmünzerové – koordinátorce Skutečně zdravé školy, že se ujala organizace této akce.
Závěrem mohu za naše zařízen konstatovat, že jsme již začali zařazovat do jídelníčku nové recepty a naší strávníci tak mohli ochutnat například dýňový nákyp či krutí sekanou s paprikou.
Bc. Lucie Pokludová – vedoucí školní jídelny