POHANKA JAKO HLAVNÍ CHOD NA NAŠEM STOLE
Dne 11. 4. 2025 jsme k obědu pro naše strávníky připravily zeleninovou polévku s fazolí adzuki.
Jako hlavní bezmasý chod jsme poprvé připravovaly pohankovou sekanou se zeleninou. Recept jsme získaly z receptur ZŠ Valašské Klobouky.
K sekané byly podávány vařené brambory, salát Coleslav a pitná voda.
Pohanku pravidelně zařazujeme jako zavářku do polévek a tu děti jedí. Další možností je připravit přílohu hlavního chodu tak, že se smíchá např. pohanka s rýží. Pokrm v podobě sekané děti na oko lákal, ale chuťově, kde byla pohanka jako hlavní surovina se nám bohužel neosvědčil. Děti ačkoliv tuto surovinu znají, nejsou ještě připravené konzumovat ji v podobě, kdy není schovaná do jim známého pokrmu.
A k čemu přirovnat chuť pohankové sekané? Některým připomínala chuť prejtu. Umíme si proto představit, že příště bychom takto připravenou pohanku podávali například s bramborem a kysaným zelím.
Zpracovala: Bc. Marcela Šancová
Dne: 11. 4. 2025