Podzimní aktivity ve třídě Berušek 2023
Pečení brambor v ohni
Mateřská škola disponuje krásnou přírodní zahradou, která umožňuje různorodé aktivity. Jednou z nich je i využívání ohniště. Společně s panem školníkem jsme během dopoledního pobytu venku připravili žhavý popel, do kterého si postupně děti naházely svoje brambory donesené z domova. Paní učitelka brambory následně přihrnula uhlíky a ty se nechali péci do odpolední svačiny. Po poledním odpočívání se děti u ohniště opět sešly a brambory ochutnaly s pomocí učitelek, které jim je vyndaly z popela a oloupaly.
Jablečné koláčky
Velmi oblíbenou činností u nejmenších dětí je společná příprava jídla, které si mohou po upečení odnést domů a podarovat členy rodiny. To jsme využili hned v říjnu, při vzdělávacím okruhu Sklízíme plody podzimu. Děti si postupně vyzkouší válení listového těsta válečkem a nakrájí radélkem na čtverečky. Poté si nakrájeli příborovými noži oloupaná jablka na malé kousky a ty následně do čtverečků těsta zabalily. Po upečení si koláčky děti zabalily do papírových sáčků polepených básničkou o jablkách, kterou jsme si celý týden opakovaly.
Zahrádkářská výstava
S dětmi jsme se vydaly na výstavu ovoce a zeleniny chlenských zahrádkářů do nedaleké obecní hospody. Ukázaly jsme si různé odrůdy jablk, hrušek, mrkví a ředkviček. Viděly jsme včelí produkty a celý včelí úl. Součástí výstavy byla i výtvarná díla z okolních základních škol a několik provedení strašáků do zelí od dětí z naší mateřské školy. Ten náš byl vytvořená z čirokového koštěte, kterého děti společně polepily předešlý týden ve školce během řízené činnosti. Několik jablek jsme si mohly z výstavy i odnést na naše další společné aktivity.
Ochutnávky produktů z jablek
Ovocný týden jsme zahájily seznámením dětí se zpracováním jablek. Při ranním komunitním kruhu jsme si s dětmi ukázali křížaly, zavařený mošt, přesnídávku a štrůdl. Pomocí komunikačních obrázků jsme si vysvětlily, jak se produkty vyrábí a každé dítě se pokoušelo říkat, zda daný produkt zná a jestli ho doma vyrábějí. Poté jsme se přesunuly ke stolečku a všechny nabízené produkty si mohly děti ochutnat.
Ochutnávky podzimního ovoce a zeleniny
Na ochutnávací den ve školce jsme rodiče dětí požádaly, aby nám přinesli jeden kus podzimní zeleniny, nebo ovoce podle vlastního uvážení. Při ranním komunitním kruhu jsme si všechnu pojmenovaly, určily barvy a zahrály s nimi několik her. Poté si každý jeden kus vybral a u stolečku následovala ochutnávka. Některou jsme pouze nakrájely, jiné vykrájely semínka. Pro nastrouhání mrkve do ozdobných proužků jsme využily spirálový kráječ. Děti si opět sami nabraly zeleninu a ovoce, kterou chtějí a společně jsme ochutnávaly.
Plodiny z pole (kukuřice, brambory, řepa)
Pro vzdělávací okruh Podzim na poli jsme si daly za cíl děti seznámit s kukuřicí, řepou a bramborami. Během celého týdne jsme si tedy zeleninu ukazovaly a připojovaly k nim různé aktivity. Počítání- nakládání na vůz traktoru. Dramatizace – pohádka na špejli o Veliké řepě. Jemná motorika – obtiskávání, skládání přírodnin atd. Výtvarné činnosti - obtiskávání brambor. Hrubá motorika - hledání hub, opičí dráha. Neodmyslitelnou součástí jsou procházky mezi poli a pozorování traktorů a kombajnů při sklizni a obdělávání.