Podzim 2020 ve školní jídelně v Mateřské škole v Hrochově Týnci
Období od září do prosince roku 2020 bylo velmi odlišné od všech předchozích. Plni elánu po letní přestávce jsme se chtěli vrhnout do přípravy chutných a zdravých pokrmů pro plně obsazenou MŠ, ale bohužel naše zdraví a zdraví našich strávníků nám to leckdy neumožnilo.
Přes veškeré potíže jsme věnovali velkou pozornost tomu, co našim strávníkům nabízíme. Každý týden jsme připravovali jednu novinku ať už přesnídávku, část oběda nebo svačinku. Děti například místo ovocného jogurtu dostávaly jogurt s čerstvým ovocem nebo ovocným pyré. Zařadili jsme množství polévek ze sezónní zeleniny (dýňovou, mrkvovou, cuketovou) a rybí pokrmy jsme ozvláštnili přílohami z obilovin a zeleniny. Při svačince děti ochutnaly různé druhy chleba (žitný, slunečnicový …) a pečiva (celozrnné, kurkumové …) se zdravými pomazánkami (avokádovou, tofu, z červené čočky …).
Pitný režim jsme zkvalitnili podáváním nápojů ze 100 % ovocných šťáv bez přídavných látek a samozřejmostí zůstala nabídka čisté vody, vody s citrónem nebo mátou, vody s kousky ovoce (pomeranč, jahody, maliny …).
Abychom dětem, prostřednictvím jídla, připomněli některé tradiční svátky, uvařili jsme na svátek sv. Martina (místo svatomartinské husy) kachní stehýnko s celozrnným knedlíkem, doplněné dušeným hlávkovým zelím. Příchod Mikuláše jsme našim malým strávníkům zpříjemnili „mikulášským balíčkem“ plným čerstvého ovoce a v týdnu před vánočními svátky paní kuchařka upekla na svačinku vánočku s mandlovými lupínky a rozinkami.
Závěrem musím říct, že jsme nezapomínali ani na rodiče našich malých strávníků. Pravidelně jsme je prostřednictvím webových stránek informovali o nabízených pokrmech, přidávali fotografie a někdy nabídli i recepturu na nový zdravý pokrm.
Bc. Lýdie Šimonová, vedoucí ŠJ