Pěstujeme s dětmi microgreens
Spolu s jarem se vše v přírodě probouzí k životu a řada z nás má potřebu doplnit vitamíny. Proto je jaro nejlepší doba vyzkoušet například domácí klíčení semínek.
Klíčky jsou skvělou pochoutkou plnou vitamínů (B,C,D) a minerálů (železo, hořčík, vápník) a navíc klíčky a lístky poskytují chlorofyl ceněný pro své očistné účinky.
Jak jsme semínka naklíčili? Nejdřív jsme s dětmi semena důkladně propláchli, zalili vodou a nechali nabobtnat. Pak jsme semena znovu propláchli a rozhrnuli do naklíčovací misky. Misky jsme umístili poblíž okna v normální pokojové teplotě.
O semínka budeme dál pečovat. Každý den je 2 x až 3x propláchneme. Doba klíčení se liší podle druhu a velikosti semen.
Naklíčit se dá téměř každé zrnko či semínko, luštěniny, obiloviny, semínka zeleniny a dalších rostlinek.
My nejčastěji klíčíme pohanku, brokolici, vojtěšku, rukolu, ředkvičku, mungo, řeřichu, pšenici nebo čočku.
Až nám rostlinky vyrostou, tak si s nimi děti dozdobí namazaný chleba na svačinu a paní kuchařky je budou přidávat k hlavnímu jídlu.
Dagmar Havrlantová
ošetřovatelka