Pepitky ve školní jídelně
Co jsou Pepitky?
Pepitky jsou luštěninovo-zeleninová surovina ve tvaru zrnek. Jsou vhodné do polévek, salátů, jako příloha, ale i jako sladký pokrm.
Obsahují 95% luštěnin a 5% zeleninové složky. Jsou přirozeně bezlepkové a mají vysoký obsah proteinu a vlákniny.
1 kg Pepitek=8 kg zeleniny a luštěnin. Z luštěnin a zeleniny se umele mouka a spolu s vodou se vytvoří těsto. Z těsta se vyrobí tvary, které se následně suší.
Na trhu jsou 3 druhy Pepitek: -červená čočka+mrkev
-cizrna+kukuřice
-hrášek+cuketa
Vaříme 8 minut ve slané vroucí vodě. Slijeme a propláchneme. Při přípravě na sladko zalijeme mlékem, povaříme, zjemníme smetanou a máslem a podáváme jako kaši s ovocem.
Pepitky jsou nekonečným zdrojem inspirace pro všechny kuchaře.
Andrea Klanicová