Pečení jablečných taštiček a štrůdlu s Ježečky
Naše třída Ježečků z lesní školky se rozhodla, že si upečeme jablečné taštičky a štrůdl. Začali jsme poznáváním, očicháváním a ochutnáváním surovin. Vůně jablek i skořice nikoho nepřekvapila. Chuť másla a tvarohu také ne a děti tak bez problémů všechny suroviny určily. Nastal čas zvládnout celý postup přípravy k pečení.
Nejprve jsme si s vyhrnutými rukávy umyli ruce. Pak bylo nutné umýt i jablka. Řezání jablíček na malé kousky bylo trošku těžší. Jeden jablka půlil a vykrajoval jádřince, druhý svým nožíkem krájel kousky. V míse jsme je pak prosypali skořicí a slunečnicovými semínky.
Mezitím na druhé straně stolu dva kuchtíci smíchali suroviny na těsto (mouku, tvaroh a na kousky pokrájené máslo). Ovšem udělat z toho těsto byl trochu boj. Tvaroh se matlal, lepil na ruce, máslo klouzalo všude a spojit těsto do jedné koule se povedlo až po delší době. Musela svojí silou a šikovností vypomoci paní učitelka.
Pak již jsme začali vyvalovat plát válečkem. Na rozkrájení plátu na čtverečky jsme použili rádýlko (toto slovíčko děti slyšely poprvé a asi si ho hned nezapamatují, ale krájení jim šlo výborně)
No a závěrečné plnění do taštiček byla už jen taková legrace. Někdo tam dal více jablíček a taštička nešla poskládat k sobě. Tak je zase musel ubrat.Štrůdl jsme dělali na závěr společně, zopakovali jsme si použité suroviny i postup, který jsme použili.
Teta nám vše v kuchyňce do zlatova upekla, abychom si po obědě mohli dát náš dezert. A přestože jsme si s dětmi jablíčkové taštičky neosladili ani zrníčkem cukru, bylo to příjemně sladké.