Pečeme domácí dalamánky, pletýnky a rohlíky
Pečeme domácí dalamánky, pletýnky a rohlíky
Není týden, aby se naše kuchařky Barča a Marcelka „nevytáhly“ se svým pekařským uměním. To pak připraví pro naše děti domácí pečivo. Někdy jsou to různé třené buchty nebo bábovky, jindy třeba ovocné táče nebo Honzovy buchty. Občas také pečou kváskový chléb, dalamánky nebo pletýnky. Nechám vás proto nahlédnout do naší kuchyně a nabízím zde osvědčený recept.
Housky a rohlíky
500g hladké mouky, 265g vlažné vody, 30g sádla, 2 lžičky soli, 20g droždí, 1 lžička cukru, mák
Postup: Smícháme droždí s vodou a cukrem. Po 15 minutách, až se utvoří bublinková čepice, prosejeme mouku a přidáme zbylé ingredience. Vymícháme hladké těsto. Necháme kynout asi 40 minut. Těsto rozdělíme na 8 stejných dílů po asi 90g. Každý díl rozválíme do trojúhelníku o tloušťce asi 3 mm a od širší strany motáme ke špičce tak, aby byla uprostřed. Na plechu necháme rohlíky kynout ještě dalších 40 minut. Rozpálíme troubu na 250°C, na spodní příčku umístíme plech. Vykynuté rohlíky pokropíme vodou, posypeme mákem a vložíme do trouby. Na rozpálený plech vylijeme hrnek horké vody a rychle zavřeme, aby pára zůstala uvnitř. Pečeme asi 5 minut, vyvětráme a pečeme dalších asi 10 minut. Upečené rohlíky přendáme na mřížku a horké můžeme ještě postříkat vodou.