Pasáčkem krav na týden
My, sedmáci, sbalili jsme holínky a vyrazili do obce Růžová, kde jsme se týden stali chovateli, statkáři, zemědělci a výrobci dobrého mléka. Naším úkolem bylo 1x denně podojit všechny krávy, vyčistit kotce kozám a krůtám a vyhánět krávy na pastvu.
Dokonce jsme mohli vidět i postup značkování krav. Mezi těmito krásnými zvířaty byla i jedná velmi vzácná kráva pocházející z ostrova Jersey v průlivu La Manche. „Jersejka“ je malé dojné plemeno charakteristické jemnou štičí hlavou, ušlechtilou tělesnou stavbou a vysokým obsahem bílkoviny a tuku v mléce. My jsme přesvědčeni, že je to to nejlepší mléko na světě.
Každý večer jsme si na něm pochutnávali. Museli jsme si i sami uvařit a připravit jídlo na celodenní výlety a šlo nám to výborně. Po odvedené práci jsme se vydali poznávat přírodu. Ve Hřensku je to tááááááááááááááááááák krásné. Navštívili jsme soutěsky, Pravčickou bránu a rozhlednu. Celkem jsme ušli 24 km. Podívali jsme se i do mýdlárny Rubens a vyrobili si přírodní mýdla. Naučili jsme se techniku rytí.
Zážitek je okamžik, který nikdy nezapomeneme. Velmi jsme se od místního hospodáře naučili.
Jana Pytlounová, Zdena Krausová a VII.třída