Pampeliškový sirup v Beruškách
Natrhali jsme spolu s dětmi asi 2 litrový kyblík pampelišek bez stopek. Přidali jsme pár květů sedmikrásek. Propláchli jsme je studenou vodou, aby utekli všichni broučci. Poté jsme zalili 1,5 litrů vroucí vody a nechali jsme zakryté stát v chladu. Další den jsme přecedili přes plátýnko do nerezového hrnce a přidali jsme cukr, vymačkané citrony a za stálého míchání jsme svařili na sirup 20 minut. Poté jsme přelili sirup do malých lahviček a děti si je odnesli domů. Sirup je výborný v zimě do léčivých čajů a proti kašli nejen pro děti.
Výroba Pampeliškového sirupu (medu):
2 litry pampeliškových květů bez stopek
1,5 litrů vroucí vody
1 kg cukru
3-4 citróny