Pampeliškový med
Máme to štěstí, že naše školka má rozlehlou zahradu. Letošní jaro bylo slunné a tak jsme se mohli s dětmi radovat ze žluté pampeliškové nadílky (děvčata se učila plést věnečky, včelky z naší zahrady odlétaly celé žluté). Rozhodli jsme se s dětmi vyzkoušet pampeliškový med. Děti na zahradě trhaly květy, starší děti poté pomáhaly s počítáním květů (cca 300 ks), nakrájely citron, který krasně provoněl třídu. Paní kuchařka nám povařila květy s vodou a citronem a nechali jsme 24 hodin louhovat. Druhý den jsme pampelišky zcedili a povařili 2 hodiny s cukrem. Vonělo to po celé školce :-) a výsledek?.....Neskutečná lahoda, která chutná po vůni pampelišek a na první pohled je k nerozeznání od včelího medu. Pampeliškový med používáme do bylinkového čaje (mátový, meduňkový - samozřejmě z naší zahrádky), paní kuchařka med také používá jako dochucovadlo do salátů a někdy samozřejmě zřešíme a s radostí si med namažeme na chléb s máslem:-). To nám ale vůbec nevadí, jsme zdraví, spokojení a hlavně nám moc chutná! Baví nás společně pracovat a podílet se:-)