Ovocný a zeleninový talířek
Jsme malá jídelna, nemáme prostory ani vybavení, abychom mohli mít zeleninový samostatný pult.
Ovoce a zeleninu podáváme na talířcích uprostřed stolu.
Dozor v jídelně jen musí děti trochu hlídat, s vydličkami a kleštičkamy ti nejmenší bojují, umytýma rukama to jde líp, když sahají jen na svůj kousek, tak s tím nemám problém. Paní učitelkám se talířky líbí a děti jsou také rády. Ma stolech to vypadá hezky až slavnostně.
Každý si vezme to, co má rád a zbytky nejsou žádné. Třída, která přijde poslední, ráda vše dojí. Výjimečně poslední třída odnáší jeden poslední talířek do družiny.
Ovoce i zeleninu spotřebováváme v dvojnásobném množství, než přikazuje spotřební koš a téměř nic nevyhazujeme. Děti mají každý den k svačině zeleninovou oblohu a kousky různého ovoce. K obědu míváme nejčastěji v pondělí ovocný talířek, v úterý k méně vydatnému jídlu kompot, salát nebo desert (puding...), ve středu k bezmasému jídlu celý kus ovoce, ve čtvrtek zařazuji většinou časově náročná jídla bez ovoce a zeleniny, v pátek zeleninový talířek.
Děti mají raději kyselou okurku než zelný salát, dáváme jim obojí, mohou si vybrat a doufáme, že si díky tomu na saláty zvyknou.
Výběr ovoce a zeleniny vychází z možností dodavatelů, sezony a finanční normy.