Oslava 30. výročí založení MŠ v duchu Skutečně zdravé školy
K příležitosti oslav otevření MŠ. 1. 9. 1997 proběhlo 13 . 9. 2017 na zahradě naší mateřské školy, připravil kolektiv naší kuchyně malé pohoštění pro rodinné příslušníky dětí, ve formě několika pomazánek a chlazeného nápoje, jenž mělo za cíl nastínit úroveň stravy, kterou u nás běžně produkujeme.
Šlo samozřejmě pouze o zlomek z širokého sortimentu studené i teplé kuchyně, které dětem v průběhu celého školního roku připravujeme. Při skladbě obědů a pitného režimu klademe důraz na rozmanitost a pestrost, což spočívá v rozsáhlém výběru a používání surovin, ať už jde o různé druhy mas, luštěnin, zeleniny, obilovin, ovoce, či mléčných výrobků.
Hrdě můžeme prohlásit, že patříme mezi školní kuchyně, které z drtivé většiny zpracovávají základní čerstvé suroviny. To znamená, že u nás nenajdete konzervovanou zeleninu, či luštěniny, loupané sířené brambory, mražený česnek, protlaky, prefabrikované základy omáček, či polévek, nebo polotovary v podobě mražených masných výrobků, což by ve výsledku mělo špatný vliv na chuť jídla. K dochucování používáme, krom základních surovin jako sůl, cukr, vinný ocet, uma ocet či citrónová šťáva, jednodruhové koření a bylinky, nikoliv sypké kořenící směsi obohacené o zvýrazňovače chutě a jiné nežádoucí přísady. Bylinky si pěstujeme na vlastní školní bylinkové zahrádce za podpory a účasti dětí. K přihušťování omáček a polévek hojně využíváme surovin jako cizrnová mouka, rýže, bramborový škrob, či brambory.
V dané souvislosti je nutno dodat, že jak teplou, tak studenou kuchyni pravidelně doprovází škála čerstvého ovoce a zeleniny, ať už samostatné, nebo ve formě salátů. Naší vizí je produkce pestré a zároveň chutné kuchyně, která jde ruku v ruce s nutričními a energetickými potřebami našich strávníků při plnění programu Skutečně zdravé školy.