Od zrnka k chlebu
Projektový den - Od zrnka k chlebu
Názorně zaměřený lektorský program s názvem Od zrnka ke chlebu je věnován poznání, jak složitá a dlouhá cesta vede od zrníčka až k bochníku chleba na našem stole.
Žáci měli jedinečnou příležitost poznat, co všechno museli naši předkové udělat pro to, aby se mohli zakousnout do voňavého krajíce. Seznámili se s jednotlivými zemědělskými postupy a nářadím, které se používalo v minulosti k pěstování a sklizni obilovin. Jejich základní druhy, které na našem území pěstujeme, Byly jim představeny jejich základní druhy, které na našem území pěstujeme nejen z botanického hlediska, ale i z hlediska výživy. Samotné zpracování zrna si vyzkoušeli na žentouru, na kterém si vlastnoručně umleli mouku, kterou si mohli odnést s sebou domů. Seznámili se také s nejrůznějšími náhražkami obilné mouky, které se vyráběly v dobách nouze. Připomněli si i význam a symboliku chleba, která člověka doprovází už po staletí, hodnotu potravin, proměny zemědělské krajiny a ekologické zemědělství.