O žížalách a vermikompostování
Maspustní měsíc byl v naší školičce nabitý. Nejdříve v duchu staročeského masopustu a tradic s ním spojených, poté i trochu současného karnevalového dovádění. Každopádně se celý měsíc povídalo, tancovalo, vařilo, peklo a hodovalo☺. A když se připravuje nějaký pokrm, obvykle bývá v kuchyni nepořádek. A co s ním?
No, pěkně roztřídit a uklidit. My jsme v rámci pečení pekli třeba bábovku v Beruškách, tvarohové koblížky v Koťátkách, kynuté koblihy, cibulový chléb a štrůdl na sladko i slano v Kuřátkách. No a Kuřátka se pustila do roztřídění vzniklých odpadků. Co kam patří, to už víme. My ale víme, i co s bioodpadem. Zbyly nám totiž jadřince, cibule, skořápky od vajíček, ale i obal na vajíčka a slupky od okurek, které jsme si nakrájeli na cibulový chléb. Takže děti zbylý bioodpad nevyhodily do směsného odpadu, ani na venkovní kompost (v zimě kompost spí), ale žížalám do vermikompostéru. Prohlédli jsme si, jak takový vermikompostér vypadá, jak žížaly pracují, co nám konzumací bioodpadu dávají. A děti si i žížalky vzaly do dlaně a pozorovaly je. U nás to není nic neobvyklého, o vermikompostování a jeho výhodách seznamujeme nejen děti, ale i veřejnost při Víkendu otevřených zahrad. A protože spolupracujeme se společností Plastia, která tento typ vermikompostéru vyrábí, obrátila se na nás TV NOVA, abychom naše zkušenosti nasdíleli do pořadu Rady ptáka Loskutáka (25.2.2023).
Video z masopustního času u nás zde https://www.youtube.com/watch?v=z2KCegM4Ypo&t=32s