Neplýtváme 10/2024
Neplýtváme – audit 9, 10/2024
- Ve dnech 23. – 27. 9. 2024 proběhl ve školce audit v rámci projektu Miluji jídlo, neplýtvám.
- Ve dnech 7. - 11. 10. 2024 zase audit plýtvání ve školní jídelně.
Audit jsme uskutečnili již letos v dubnu a z analýzy vyplynulo, že jedno dítě odnese 43 g zbytků denně. Chtěli jsme výsledky porovnat. Tak jako v dubnu, tak i v říjnu měli děti připravené formuláře pro zapisování oblíbenosti jídel.
Tentokrát jsme zapojili do výzkumu i děti z MŠ. Paní učitelky připravily fazolky, které děti házely do předem připravených mističek. Demonstrovaly tak, zda jim jídlo chutnalo či nechutnalo.
Ranní svačinka: Buchta a kakao a tousty chutnaly všem. Nejméně mají děti rády rozhudu s chlebem. I když je to pomazánka našich babiček, bude potřeba ji malinko „přizpůsobit“ dnešním dětem. Pomazánka z tuňáka dětem chutná půl na půl.
Oběd: Celkově děti nemají rády polévky. Nejméně chutná dětem zeleninová. Špenátovou a dýňovou děti milují. Úplně nejvíce však vede kuřecí řízek. Hned za ním pokulhávají masové koule a rozlítaný ptáček.
Jsme rádi, že se děti ze školky zapojily do výzkumu a mohli tak dát zpětnou vazbu paní kuchařce i vedoucí školního stravování.
Ve škole jsem se zaměřili na důvody. Požádali jsme děti, aby vyjádřili přesný důvod, proč jim dané jídlo nechutná.
- Krupicová polévka s vejcem – polévka mi nechutnala, protože tam bylo moc mrkve.
- Čevabčiči miluji
- Bramborová polévka a srbské rizoto – bylo to luxusní, všechno mi chutnalo.
- Vločková polévka mi nechutnala, protože to bylo kyselé, moc nejím polévky
- Kuře na paprice je moje oblíbené jídlo, perfektně nakrájené maso na malé kousky, dochucená omáčka
- Bramborové šišky s mákem a kuře na paprice u dětí vede
V jídelně mají děti teriny na polévku na stolech a mohou si nalít polévky kolik sami chtějí. S polévkou je všeobecně problém, nalévají si ji velmi málo. S hlavním jídlem si děti u okýnka mají možnost říct, kolik a čeho chtějí nebo nechtějí.
Z dubnového monitoringu jsme zjistili, že luštěniny jsou u dětí neoblíbené. O prázdninách byly paní kuchařky na školení makrobiotiky a zkoušíme luštěniny míchat a přidávat do obilovin a plnit tak normy.
Každý den během týdne jsme zbytky vážili. Celkem za týden jsme vytvořili 7, 977 kg zbytků. Když vše zprůměrujeme na počet dětí a dní, vychází tato čísla:
- Během 5 dní, 40 dětí odneslo 1,5954 kg zbytků denně
- Jedno dítě odneslo 39 g zbytků denně
V porovnání z dubnového přepočtu jsme snížili zbytky o 4 g na dítě. Není to moc, ale je to určitý pokrok. Jsme si vědomi, že i dospělým někdy něco nechutná.
Vykoukl na nás článek ohledně bufetového stolování ve školních jídelnách. Do budoucna zkusíme analyzovat tuto možnost v našich podmínkách.