Neplýtváme

Ve dnech 2. – 12. 4. 2024 proběhl v jídelně audit v rámci projektu Miluji jídlo, neplýtvám. Na obědy chodí všichni žáci školy, a tudíž se do auditu zapojili všichni. Úkolem bylo zjistit, z jakého důvodu žáci nedojídají obědy a kolik zbytků se vyhodí.

Žáci měli připravené formuláře pro zapisování oblíbenosti jídel. Po 14denním monitoringu jsme s dětmi o tomto tématu i diskutovali a vedli jsme je k tomu, aby každé jídlo ochutnaly a nedělaly si předsudky, že něco je dobré a něco není. Podle slov dětí vaří naše paní kuchařka Martina výborně, přesto se dělí jídla na oblíbená a neoblíbená. U oblíbených jídel máme zbytků minimum, zatímco u neoblíbených i 3/4 kyblíku. Mezi ta patří všeobecně pokrmy z ryb a luštěnin. Chceme na tom zapracovat.

V globále nemají děti rády polévky. 1/3 dětem polévky nechutnají. Z hlavního jídla mají děti nejraději Boloňské špagety, Hrachovou kaši či Vepřové výpečky na pórku. Avšak Kuře na paprice dokonce dostalo více bodů než Buchtičky s krémem.

U nás mají děti teriny na polévku na stolech a mohou si nalít polévky kolik sami chtějí. S hlavním jídlem si děti u okýnka mají možnost říct, jestli chtějí méně či více, bez sýru se sýrem, 2 knedlíky, více omáčky, …..

Každý den během 14 dnů jsme zbytky vážili. Zbytky se pohybovaly mezi 500 – 2500g za den. Kdy vše zprůměrujeme na počet dětí a dní, vychází tato čísla:

  • Během 9 dní, 30 dětí odneslo v průměru 12,5 kg zbytků.
  • Za 1 den 30 dětí odneslo 1,3 kg.
  • Jedno dítě odneslo 43 g zbytků denně

V následujícím školním roce bychom chtěli v této výzvě pokračovat. Doslechli jsme se, že indické menu Tikka masala děti milují, chystáme se dětem přestavit tuto dobrotu a necháme se překvapit.  Na Den dětí se mohou děti těšit (bude to překvapení) na „rybí“ Hambáč, který se paní kuchařka naučila na jednom ze školení pořádané Skutečně zdravou školou.

Mohu říct, že u nás se jídlem neplýtvá. Vždyť i dospělým někdy něco chutná a nechutná. Za mě – spokojenost.

Neplýtváme 1Neplýtváme 1Neplýtváme 1
Zpět na výpis