Něco málo o bezlepkovém vaření

Něco málo o bezlepkovém vaření

Lepek je bílkovina nacházející se v obilovinách, jako je pšenice, ječmen, žito a často také oves.

Tento typ diety je nezbytný pro lidi s celiakií, autoimunitním onemocněním, při kterém lepek vyvolává imunitní reakci poškozující tenké střevo. Bezlepková dieta se však často dodržuje i z jiných důvodů, například při intoleranci lepku a alergii na pšenici.

Na podzim do našeho kolektivu přibyla kolegyňka s bezlepkovou dietou. Naše paní kuchařky jsou tak hodné, že jí přizpůsobily jídelníček. Snaží se vařit jídlo totožné, jak mají ostatní, s tím rozdílem, že používají bezlepkovou mouku. V dnešní době to naštěstí není takový problém, také díky tetám z naší kuchyně.

Co se týká konkrétních potravin, tak těstoviny kupují bezlepkové. Dokonce jsou tak šikovné, že jí upečou domácí bezlepkový chléb. Kuchařka Marcelka dokonce upekla bezlepkovou bagetu a udělala jí žemlovku. Zavářku do polévky dělají také z bezlepkové mouky. Omáčky a šťávy zahušťují většinou rozmixovanou zeleninou a to pro všechny strávníky. Místo mouky občas také používají škrob, rýžovou mouku, tapioku nebo chia semínka.

Lucie Maňásková

Něco málo o bezlepkovém vaření 1Něco málo o bezlepkovém vaření 1
Zpět na výpis