Nebuď plejtvák

Každému se už někdy stalo, že zapomněl nějakou potravinu v rohu lednice, a ta se zkazila, nebo nestihl spotřebovat chleba dřív, než začal plesnivět. A proto jsme měsíc září věnovali OSVĚTĚ NA TÉMA PLÝTVÁNÍ V DOMÁCNOSTECH. V rámci projektu ZACHRAŇ JÍDLO jsme učili, že je důležité umět plánovat nákupy i vaření. 

Na 1. stupni proběhla diskuze nad tématem plýtvání a následně se vyhlásila soutěž "Nebuď plejtvák!". Soutěž spočívala v mapování snědených, nesnědených a vyhozených svačin. Toto mapování prováděla každý den 2členná třídní hlídka, která udělovala 3 druhy smajlíků každému žákovi za konzumaci svačiny do 3. přestávky. Cílem bylo zmapovat plýtvání svačinami ve třídách a pozitivně motivovat žáky v oblasti spotřeby potravin a omezení plýtvání svačinami. A dále je vést k uvědomění si, že není vhodné svačiny vyhazovat a proč, vést je ke komunikaci s rodiči, které pro něj svačinu připravují, umět odhadnout velikost své svačiny.  

Žáci 2. stupně se byli překvapení zjištěním, že  jako největší „viníci“ jsou v průzkumech veřejného mínění pravidelně označovány supermarkety a restaurace. Ve skutečnosti jsme ale největšími "plýtvači" my - koncoví spotřebitelé. Že na jednoho člověka v ČR v průměru připadne 25 kg potravinového odpadu ročně! Nebo že asi polovina všech chycených ryb je vyhozena mrtvá zpět do moře. Své znalosti o plýtvání a spotřebě si mohli ověřit v soutěžním vědomostním kvízu. 

 

Pro mnoho žáků bylo toto téma přelomové, uvědomění si naší spotřeby a ohromujícího dopadu plýtvání přišlo ve vhodnou chvíli a to nás moc těší. Rádi bychom tuto skvělou akci příští rok opět zopakovali.

Zpět na výpis