Návštěva Mlýnu Janderov
Řemeslo mlynářské… Třetí třída už letos poznala práci ševce, kytaráře, hvězdáře a dalších skvělých lidí a nyní měli možnost nahlédnout, co všechno obnáší práce mlynáře.
Vybrána byla návštěva Mlýnu Janderov, který se nachází v dobré dojezdové vzdálenosti od naší školy.
Hned na začátku se děti dozvěděly, co se objeví, když zrno pšenice rozkousnete napříč (tvar srdíčka) a jaký je rozdíl v tvrdosti zrna pšenice a žita. Průvodce, pan Schaffer, vyprávěl dětem i o historii mlynářství, kdy se dozvěděly mnoho zajímavých informací. V další části pak měli všichni možnost se podívat do všech pater provozu.
První zmínka o mlýnu Janderov je už z konce doby husitské, písemný záznam o něm pak až z roku 1570.
Mlýn zpracovává klasické suroviny pšenici, žito a ječmen původní technologií mletím na válcových mlecích stolicích. Obiloviny pochází z okruhu zhruba 50 km od mlýna.
Hanka Murphy, rodič