Nakládáme zelí

Nakládáme zelí

Za okny se nám díky podzimnímu období zabarvilo listí do svých typických barev a pomalu začíná
opadávat. Nastává doba uchovávání potravin, a proto jsme se letos rozhodli, že si uděláme vlastní
kysané zelí.
Zelí jsme přivezli již nakrouhané, bylo proto potřeba ho po částech odebírat do velké mísy, kde se
smíchalo se solí, kmínem a cibulí. Následně se mačkalo, až pustilo šťávu, poté se znovu přidalo zelí,
znovu zasolilo a prokmínovalo. Ještě jednou celé promíchalo a pomačkalo.
Takto připravené zelí se zbavené šťávy „našlapalo“ nebo spíše upěchovalo do kameninové nádoby. Až
byl hrnec téměř plný, zakrylo se celými listy, přikrylo dřevěnými prkénky a zatížilo dlažební kostkou.
Hrnec se přiklopil pokličkou a do járku se nalila voda.
Nádobu se zelím jsme umístili do skladu, kde se teplota pohybuje kolem 20°C.
Takto tam vydrží několik dní, než vykvasí. Hotové kysané zelí poté přemístíme do sklepa.
Kuchařky nám pak z něho vytvoří nejen výborné salátky, které podávají jako přílohu ke skvěle
uvařeným pokrmům nebo ho zakomponují přímo do některých jídel.
Na nastávající zimu a vitamínovou bombu v podobě domácího kysaného zelí se už všichni moc
těšíme.

Lucie Maňásková

Nakládáme zelí 1Nakládáme zelí 1Nakládáme zelí 1Nakládáme zelí 1
Zpět na výpis