Na horách sejou hrách, na dolině čočku....
Už v čase předjarním jsme seli, pozorovali a ochutnávali klíčící řeřichu. Sypali jsme si jí například pomazánky. Poté jsme přidali semínka bio ředkviček, jejichž klíčky chutnají lahodně po mladých ředkvičkách. Okusili jsme i fazole mungo, vícero druhů čočky. Na to největší „luštěninové kuchtění“ jsme se sešli ve školce odpoledne s rodiči. Připravovali jsme pomazánky na chuťovky, vařili polévku, špagety a dokonce pekli brownies. Už víme, jak chutná pokrm zvaný Falafel. Pochází z Egypta a jsou to smažené cizrnové kuličky. Podávají se s pita chlebem nebo jen tak na talíři s jogurtovou omáčkou, sezamovou pastou, se zeleninou. Falafel je bohatý na proteiny a vitamíny. Poznali jsme i spoustu nových chutí, maminky si podle zájmu mohly odnést domů vytištěné recepty. Úplně nejvíce všem zachutnal Burger z červených fazolí a pak také Boloňská omáčka s červenou čočkou. Pečivo na chuťovky a na burger nám upekly paní kuchařky a rovněž nemělo chybu. Představujeme výčet připravovaných pokrmů a podrobně rozepisujeme dva „nej“. Přejeme hodně zdaru při jejich přípravě. Rozhodně stojí za to uvařit si je!
Menu:
Indická polévka z červené čočky
Fazolové brownies
Burger z červených fazolí
Boloňská omáčka s červenou čočkou
Cizrnová pomazánka se sýrem žervé
Tofu jako humrový krém
Falafel
Burger z červených fazolí:
1 plechovka červených fazolí, 2 střední batáty, 50 g quinoy, 1 lžička mleté papriky, 1 lžičky mletého kmínu, 1 střední cibule, 3 lžíce jemných ovesných vloček, česnek, sůl, petrželka, pažitka
Celé neoloupané batáty opečeme doměkka v troubě. Mezitím si uvaříme quinou podle návodu na obalu. Slité fazole i oloupané batáty rozmačkáme vidličkou, přidáme nakrájenou cibuli a ostatní suroviny. Množství ovesných vloček upravíme tak, aby směs měla správnou konzistenci a burgery dobře držely. Pečeme na pečícím papíru, který potřeme olejem. Podáváme v housce s oblíbenou zeleninou, případně domácím dresinkem.
Boloňská omáčka s červenou čočkou:
2 mrkve, ¼ celeru, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 400 ml rajčatového pyré, 200 g červené čočky, sůl, bazalka
Očistíme zeleninu a nakrájíme na drobné kostičky, česnek nasekáme nahrubo. V kastrolu rozehřejeme olej, vhodíme do něj mrkev a celer a asi 3 minuty zprudka opečeme. Přidáme cibuli, česnek a ještě asi minutu mícháme. Orestovanou zeleninu zalijeme rajčatovým pyré, opečeme a podlijeme 600 ml vody, přivedeme k varu. Čočku propláchneme a přidáme do omáčky a vaříme do změknutí, až směs zhoustne. Dochutíme solí, nasekanou bazalkou a případně trochou cukru. Podáváme se špagetami, lehce zasypeme sýrem.