Monitorování zbytků jídla
Porovnání monitorovacích zpráv
V rámci projektu Skutečně zdravá škola je naší povinností provést 2x ročně monitoring zbytků jídla. První kolo proběhlo v listopadu 2022 a druhé v dubnu 2023. Cílem tohoto monitorování bylo zjistit hlavní příčiny vracení jídel a snaha minimalizovat odpad z jídla.
Měření bylo provedeno na vzorku 80ti vydaných jídel. Důležité pro nás bylo, že oproti prvnímu měření došlo k zredukování množství vyhazovaného jídla, a to o 3,84 kg. Podíl vyhazovaného jídla vs. použitých surovin se snížil o 5,2 %. Z těchto čísel je patrné, že žákům složení a prezentace pokrmů vyhovuje čím dál tím více. Žáci si více zvykají na zapojení čerstvých surovin, zeleniny i netradičních příloh.
Mgr. Hana Halodová