Monitorování zbytků jídla
Jak už jsme Vás informovali, ve čtvrtek 24. listopadu proběhlo u nás ve škole monitorování zbytků jídla ve školní jídelně. Do této akce bylo zapojeno 100 strávníků (žáci 6. a 9. ročníků). Zástupci školního parlamentu zapisovali váhu nesnědeného jídla. Cílem této akce bylo nejen zaznamenat množství zbytků, ale především zjistit důvody, proč žáci jídlo nedojí. Odpovědi na otázku, proč jídlo nedojedli, byly velmi různorodé. Nejvíc nás překvapilo, že děti nejí nebo nemají rádi zeleninu! Další častou odpovědí bylo, že neměly takový hlad, aby snědly celou porci. Výjimečně vytkly chuťové nedostatky nebo uváděly, že jsou prostě zvyklí spíše na domácí stravu. Mezi ojedinělé odpovědi pak patřily dietní výjimky, jako např. alergie na určité potraviny. Z tohoto výzkumu vyplývá, že žáci nejsou nespokojeni se skladbou jídla, kterou naše škola v poslední době výrazně zlepšila - jídlo je z čerstvých surovin, je chutné, pestré a vyvážené, což nás těší. Je ale důležité, abyste i Vy, rodiče, pomohli vést děti ke správným stravovacím návykům, které podpoří jejich zdravý růst a vývoj.