Miluji jídlo - neplýtvám i u nás ve škole
Z výzvy Skutečně zdravé školy jsme se dozvěděli, že ve školních jídelnách skončí jako odpad 20 až 35 procent připraveného jídla. To znamená, že ročně se vyhodí až 48 000 tun jídla. Toto množství si můžeme představit jako 1 600 plně naložených nákladních vozů Tatra o nosnosti 30 tun. Pokud by se nákladní auta postavila za sebe, tvořila by kolonu dlouhou 5,6 kilometru. To není zrovna příznivá situace.
Bohužel jsme si museli přiznat, že i v naší jídelně plýtváme a děti své porce nedojídají a vrací je. Proto jsme se rozhodli do výzvy zapojit a zkusit udělat maximum, abychom tuto situaci zlepšili.
I když podle slov dětí vaří naše paní kuchařka Martina výborně, přesto se dělí jídla na oblíbená a neoblíbená. U oblíbených jídel máme zbytků minumum, zatímco u neoblíbených někdy i plný kýblík. Mezi ta patří všeobecně pokrmy z ryb a luštěnin. A i když se naše paní kuchařka snaží vymýšlet neustále nové recepty a obměny, množství zbytků se nemění.
Rozhodli jsme se tedy zjistit a vyhodnotit, jaká jídla mají děti nejraději, u kterých jídel je nejméně zbytků, u kterých nejvíce, a ty jsme se snažili následně upravit, pozměnit nebo v jídelníčku nahradit.
S akční skupinou starších dětí jsme vymysleli tabulku a děti si každý den po obědě pomocí číslic 1,2,3 zapsaly, zda snědly celý pokrm, nebo část vrátily, nebo odnesly vše. Děti hodnotily zvlášť polévku a hlavní jídlo. Toto jsme monitorovali měsíc a půl. Zapojily se i paní učitelky z naší mateřské školy a dávali dětem usměvavé nebo zamračené smajlíky podle toho, zda jim jídlo chutnalo nebo ne.
Mladší děti zapisování moc bavilo. Těšily se, až budou moci zapsat svůj výsledek a někteří se dokonce snažily sníst i to, co jim nechutnalo, aby si mohly zapsat lepší hodnocení.
S dětmi jsme o tomto tématu i diskutovali a vedli jsme je k tomu, aby každé jídlo ochutnaly a nedělaly si předsudky, že něco je dobré a něco není.
U mladších dětí jsme zaznamenali znatelný posun k lepšímu, snažily se dojídat, bylo vidět, že k jídlu získali trochu jiný vztah a uvědomily si, jak jsou potraviny vzácné a že je potřeba si jich vážit. Proto jsme ty nejlepší jedlíky na závěr za jejich přístup i odměnili.
Jaká jídla tedy vyšla jako nejoblíbenější? - vepřová kotleta s jasmínovou rýží, - halušky, - kuře na paprice a těstoviny, - tvarohové knedlíky, - svíčková s knedlíkem, - vepřový řízek a bramborová kaše
Z polévek jsou oblíbené: cibulová, fazolová, koprová, hovězí vývar, rajčatová a slepičí.
A jaká jídla našim dětem nechutnají a vrací je ? - rybí filé a brambory, rybí karbenátky a bramborovou kaši, - šoulet, - hrachovou kaše, - čočkové karbenátky. A z polévek květákovou, celerovou a špenátovou.
V následujícím školním roce bychom chtěli v této výzvě pokračovat, protože víme, že je potřeba děti neustále vést k úctě k potravinám a ukazovat jim dlouhou cestu potravin na náš stůl, která zahrnuje nejen množsví přírodních zdrojů, ale i samotnou lidskou práci a nemalé úsilí.