MEZINÁRODNÍ DEN SLOVENSKÉ KUCHYNÉ U ČMELÁKŮ
V minulém týdnu jsme měli ve třídě Čmeláků dvoudenní projekt týkající se Slovenska a slovenské kuchyně, který se vztahoval k 22. říjnu, kdy byl Mezinárodní den slovenské kuchyně.
Povídali jsme si o Slovensku, ukázali si slovenskou vlajku (barvy), prohlédli si krásně zpracovaný prospekt o tom nejzajímavějším ze Slovenska, ukázali jsme si několik fotek, povídali jsme si co je typické pro Slovensko - vysoké hory, krásná příroda, vodopády, jeskyně, horská jezera, hrady, lidové tradice, kroje, louky s ovečkami, slovenská kuchyně, sýry, plavba na vorech, Slovenský ráj ...
Poznali jsme nová slova jako bača, korbáčik. Paní kuchařky nám připravily velký tác s ochutnávkou slovenských sýrů, po kterých se jen zaprášilo a k obědu jsme ochutnali něco ze slovenské kuchyně - halušky s brynzou.
Také jsme využili interaktivní tabuli, kde jsme se podívali na pěkný dokument "To nejzajímavější ze Slovenska", poslouchali jsme slovenštinu a hledali rozdíly mezi slovíčky, např. borůvka x čučoriedka, kocour x kocúr a další. Na závěr jsme si pustili dětské slovenské písničky a společně si zazpívali a zacvičili.
Paní učitelky Libuška a Soňa ze třídy Čmeláků.