Mezinárodní den školního stravování
Mezinárodní den školního stravování najdete v kalendáři každý rok druhý čtvrtek v březnu. Je tradičně oslavou jídla a zdravého stravování ve školních zařízeních. Ve škole se děti mají naučit nejenom číst, psát a počítat, ale měly by si také osvojit zdravé stravovací návyky, pokud je nemají už z domova.
Cílem tohoto dne je nejen ocenit práci školních jídelen a kuchařů, ale také zvýšit povědomí o zdravé výživě a její roli ve vzdělávání. Správné stravovací návyky získané v dětství mohou ovlivnit zdraví jedince po celý život. Školy se proto snaží nabízet vyvážené jídelníčky a učit děti, jak se stravovat zdravě.
Oslavy tohoto dne mohou zahrnovat speciální menu, vzdělávací programy, workshopy o zdravé výživě nebo interaktivní aktivity, které dětem hravou formou přibližují důležitost zdravého jídla.
Velice si vážíme práce našich školních kuchařek, které dokážou z obyčejných surovin vykouzlit pokrmy, které nejen zasytí, ale i pohladí (nejen) dětské chuťové pohárky. Vědí, že děti jí především očima, proto se snaží, aby jídlo bylo nejen zdravé, ale i lákavé na pohled.
Dnes ku příležitosti Mezinárodního dne stravování si pro naše nejmenší připravily speciální menu:
Polévka: Pórková s pohankou
Hlavní chod: Kuřecí paella
Nápoj: Voda s ovocem
Svačinka: Domácí šneci se špenátem
Lokální zelenina a ovoce, které se na našem jídelníčku objevují pochází z farmy Lotouš; kuřecí maso použité v Paelle pocházelo z rodinného statku Černíkův Dvůr Vidhostice.