MEZINÁRODNÍ DEN KUCHYNĚ - SLOVENSKO
Pro zpestření připravila vedoucí školní kuchyně po dohodě s hlavní kuchařkou a podporou paní ředitelky mateřské školy na 22. 10. 2020 mezinárodní den kuchyně zaměřené na Slovensko.
Vedoucí školní jídelny vytvořila „miniknížečku“, která je v první části zaměřena na klasická slovenská jídla a v části druhé na zajímavosti Slovenska. „Miniknížečka“ byla vytvořena pro děti v mateřské škole, takže v ní je pro názornost především hodně obrázků a fotek.
Další přípravu na tento den tvořila výroba různorodých motivů (obrázků), které byly připevněny na špejle a měly dětem slovenský den obvzláštnit. Jednalo se o připomenutí pár fotek
z „miniknížečky“ (vlajka Slovenska, slovenské sýry, bratislavský hrad, Vysoké Tatry apod.).
K přesnídávce kuchařky připravily veku s máslem a ochutnávku slovenských sýrů, salátovou okurku, bílou kávu, čaj. K obědu se podávala polévka dýňový přívarek s koprem a jako hlavní chod halušky se zelím a tofu „brynzou“, rajče, ovocný čaj. Hlavní chod byl uvařen podle vlastního receptu. Ke svačince se servíroval chléb kvasový s pomazánkovým máslem sypaný mrkvičkou, ledový salát
a ovocný čaj.
Velký úspěch u dětí měla ochutnávka sýrů, kdy si i „nejedlíci“ pochutnávali. Mezinárodní den kuchyně se vydařil a v budoucnosti určitě zase nějaký takový den připravíme.
Zpracovala: Bc. Marcela Šancová
Dne: 27. 10. 2020