Luštěniny
Naše mateřská škola se přihlásila do výzvy na téma luštěniny.
Cílem je podpora konzumace luštěnin. Luštěniny jsou přirozenou potravinou a měli bychom je jíst alespoň dvakrát týdně. Jejich velkým přínosem je obsah vlákniny, jsou bezlepkové, obsahují zajímavé množství bílkovin, mají nízký glykemický index, dále obsahují značné množství vitamínů skupiny B, poměrně dost nerostných látek, vápník, fosfor a železo, výborně zasytí. Při správné úpravě se nemusíme bát ani obávaných zažívacích potíží. Snížení nadýmavosti z luštěnin snížíme tím, že luštěniny předem máčíme ve vodě, dále je vhodné přidat do luštěnin koření saturejku, která podporuje trávení.
Součástí této výzvy je několik aktivit pro děti na seznámení s luštěninami:
- příprava balkánské pomazánky (pomazánka z fazolí), děti spolu s paní kuchařkou připraví tuto pomazánku
- pozorování klíčení hrachu
- pozorování hrachového pole při vycházce a srovnávání s naším záhonem
- práce s pohádkou O Budulínkovi
- použití hrášku jako netradičního stavebního materiálu
- ochutnávka pro rodiče – bude připravena při pasování školáků
- příprava netradičního moučníku – fazolové brownies