LUŠTĚNINY
Naše mateřská škola se zapojila do výzvy LUŠTĚNINY. Zadáním bylo realizovat nejméně 5 aktivit s dětmi na seznámení s luštěninami a tím podpořit jejich konzumaci. Dalším úkolem bylo požádat paní kuchařky, aby nám v návaznosti na tyto aktivity připravily nejméně 5 luštěninových pokrmů.
Přihlášením do výzvy jsme získali balíček, který obsahoval brožuru, kde pan zahradník Hrášek seznamuje děti s různými luštěninami a vysvětluje jejich důležitost v jídelníčku. Dále jsme v balíčku dostali 9 druhů luštěnin a tak si děti mohly pěkně zblízka jednotlivé druhy prohlédnout.
Výzva byla pro nás zábavná, jelikož u nás ve školce máme luštěniny moc rádi. Známe různé druhy luštěnin, které nám příroda nabízí. Víme, jak jsou pro nás a naše zdraví důležité a díky našim šikovným paním kuchařkám víme, že jsou také velmi chutné. S luštěninami jsme se seznámili pomocí her, pokusů i vlastního pěstování.
Hra na Popelku
Pohádku o Popelce všichni známe. Ale kdo z vás si vyzkoušel těžký úkol, který musela Popelka zvládnout? My ano. Čočku a hrách jsme roztřídili a ani jsme nepotřebovali pomoc od holoubků.
Pokus s hráškem
Po té práci jsme uložili hrášky na „peřinky“ z vaty a každý den jsme se o ně starali. Zkoumali jsme a pozorovali, jak nám naši péči oplácí a klíčí.
Mandala
Luštěniny mají různé barvy a tvary, a to svádí k tvoření. Na papír jsme si je poskládali a nalepili, a tím tak vytvořili krásné mandaly.
Pěstování hrášku na školní zahradě
Nejsme jen umělci, jsme také výborní zahradníci. Na naší zahrádce jsme si vysadili náš oblíbený hrášek. Pravidelně jsme ho zalévali a nakonec i sklidili.
Ochutnávka - Máme to výborné
Když už jsme si hrášek sklidili, tak nezbývá nic jiného než si na něm pochutnat. Procvičili jsme si prstíky při otvírání lusků a hráškem jsme si spolu s další naší vypěstovanou zeleninou vylepšili oběd. To byla dobrota.
Paní kuchařky také velkou měrou přispěly k úspěšnému dokončení výzvy. Připravily nám několik výtečných pokrmů. Ke svačince jsme ochutnali cizrnovou pomazánku nebo pomazánku z červené řepy s fazolemi. Během výzvy jsme mohli na oběd ochutnat několik polévek – fazolovou, hrachovou, z červené čočky s pohankou nebo vývar se zeleninou a cizrnou. A jako hlavní jídlo nám uvařily také zajímavé pokrmy – Boloňské fazole, čočku na kyselo, hrachovou kaši a čočkový karbanátek.