Kuřecí čína
DO TŘETICE VŠEHO DOBRÉHO (a ještě lepšího) Tak jsme se nakonec dočkali. Čeho? No přece naší třetí dvouhodinovky vaření. Pořád byly nějaké svátky nebo akce a tak jsme si museli počkat... ale kdo si počká, ten se dočká! Tentokrát jsme měli slíbené teplé jídlo a paní učitelka předem řekla, že těšit se mohou i naše vegetariánky, protože jim ukáže "jejich" variantu. V kuchyňce jsme se seznámili s různými ingrediencemi, dozvěděli jsme se, co je to tofu, jak se vyrábí a k čemu se dá použít... (no, moc jsme někteří nevěřili, že z té podivné bílé gumové hmoty bude něco k jídlu), pak jsme dostali "krájecí" úkoly a šli na věc. Dnešním jídlem byla "Čína pro 8.A", jak to nazvala paní učitelka a tak základem bylo kromě tofu kuřecí maso (pro masožravce), sojová omáčka a hodně zeleniny. No a taky rýže. I u ní jsme zjistili, že není rýže jako rýže... Jedna skupinka tedy vyráběla variantu s tofu, druhá s kuřecím a třetí vařila rýži. Podařilo se to skvěle skloubit, všechno bylo hotovo skoro současně. Z té lepivé bílé hmoty se stala roztavenější bílá hmota, která ovšem výborně chutnala a tak si na talířky ochotně nandavali i masožravci. Kuře je sice kuře, ale tohle bylo taky fakt dobré. Paní učitelka nám říkala, že finta je v koření a v bramborovém škrobu, díky kterému se nic nemusí zahušťovat moukou a mohou to navíc i alergici. Takže jsme si fakt pochutnali, ještě jsme pohostili p. Hozákovou, podle které to bylo vynikající!!! Dostali jsme navíc rady, co a jak se dá obměnit, aby pokaždé vyšlo trochu jiné jídlo. Jen je nám líto, že už jsme letos vařili naposledy :-( A pokud si to chcete zkusit s námi, tady je recept: Potřebujeme: kuřecí prsa nebo tofu, škrob, sojovou omáčku (nejlépe bez konzervantů), koření na čínu, sůl, rostlinný olej, rýži, zeleninu (mrkev, zelí, Jidášovo ucho, případně žampióny, bambus, papriku, pórek), můžeme i koupit hotovou směs. V misce smícháme několik lžic bramborového škrobu se sojovou omáčkou, trochou vody, solí a kořením na čínu na řidší kašičku, vykoštěná kuřecí prsa nakrájíme na nudličky a promícháme je s kašičkou v misce. Maso můžeme nahradit nakrájeným tofu, které je potřeba trochu víc okořenit kvůli mdlé chuti. Na pánvi (nejlépe wok) rozehřejeme trochu rostlinného oleje, vlijeme obsah misky a mícháme, nesmí se připálit. Často obracíme a promícháváme. Jakmile maso začne lehce hnědnout, přisypeme nakrájenou zeleninu a krátce ještě orestujeme. Podáváme nejlépe s rýží parboiled.